Persinformatie

Max Euwe Schaaktoernooi       13 – 20 november 2011        Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Informatie: Monique van de Griendt (toernooidirecteur) info@euwetoernooi.nl  tel: 06 – 28471671.

Ter nagedachtenis aan oud-wereldkampioen Max Euwe worden van 14 t/m 20 november twee grootmeestervierkampen (m/v) georganiseerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Op zondag 13 november opent Jan Timman het toernooi met een simultaanseance. Op zondag 20 november sluit tweevoudig Amerikaans kampioene Jennifer Shahade het toernooi af met een schaakperformance in de ClubUp van kunstenaarssociëteit De Kring.

In de twee internationale grootmeestervierkampen wordt gestreden door jong en oud, man en vrouw. Zhaoqin Peng, Nederlands kampioen bij de vrouwen, de 76-jarige Fridrik Olafsson (ex FIDE-voorzitter), Pia Cramling, 20ste op de wereldranglijst bij de vrouwen en Paul v/d Sterren, ex-Nederlands kampioen nemen het tegen elkaar op. In de andere vierkamp spelen de 17-jarige Robin van Kampen, Monika Soćko, oud Pools kampioene en 24e op de vrouwen wereldranglijst, oud-jeugdwereldkampioen Stuart Conquest en Keti Arakhamia, voormalig vrouwenkampioen van Georgië en huidig Schots kampioen.

De grootmeesterpartijen worden dagelijks voorzien van deskundig commentaar. Verder verzorgt Hans Ree op 15 november een lezing over Euwe als schrijver en onderwijzer. Op 16 november spreekt Jos Uiterwijk over Euwe’s bijdrage aan de informatica en het onderzoek naar bordspelen als proeftuin voor artificial intelligence. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Woensdagmiddag 16 november is er een jeugdprogramma: schaakles, computerschaak, film en simultaan tegen Jennifer Shahade, die ook vertelt over haar boek: Play like a girl.