Robin van Kampen

Foto: Bas Beekhuizen

Robin van Kampen (1994) begon met schaken bij de Baarnse Schaakvereniging toen hij zeven was. Inmiddels speelt hij in de KNSB Meesterklasse voor HSG en bij SV Bochum in de 2e Bundesliga West.

Hij behaalde een unieke reeks aan nationale jeugdtitels in gesloten Nederlandse kampioenschappen: in 2006 werd Van Kampen Nederlands kampioen t/m twaalf jaar, in 2007 t/m veertien jaar, in 2008 t/m zestien jaar en in 2009 t/m twintig jaar. Hierdoor plaatste hij zich voor verschillende jeugd-wereldkampioenschappen, onder meer in Georgië en Vietnam. Van Kampen werd in 2009 tweede op het Europees Kampioenschap tot 16 jaar in Italië. In hetzelfde jaar behaalde hij zijn laatste IM-norm in het Atlantistoernooi in Groningen en werd daarmee de jongste IM van Nederland.

Zijn eerste GM norm kwam in 2010 tijdens het BDO schaaktoernooi in Haarlem. Zijn tweede norm ontving hij tijdens het Kersttoernooi in Groningen en zijn laatste in Dortmund in het Helmut-Kohls-Turnier. Daarmee werd hij in 2011 de jongste in Nederland geboren grootmeester. Het nieuwe record staat op 16 jaar, 8 maanden en 17 dagen.