Hans Böhm

Hans Böhm (1950) was Nederlands jeugdkampioen schaken in 1968 en reisde in de jaren zeventig als Internationaal Meester (IM) over de hele wereld, samen met boezemvriend Jan Timman. Zijn beste schaakprestaties leverde hij in 1975 met een tweede plaats bij het Nederlands Kampioenschap (score 9/11) en een tweede plaats bij het IBM-Grootmeestertoernooi te Amsterdam.

Sinds 1980 werkt Hans Böhm voor radio en televisie. Hij had in de jaren tachtig een zeer succesvol radioprogramma ‘Man en Paard’ (KRO) en was ruim 10 jaar panellid van het televisieprogramma ‘Ook dat nog’. Hij is de vaste schaakmedewerker van De Telegraaf en schreef meer dan twintig schaakboeken. Hij werkt aan diverse projecten op het gebied van communicatie, motivatie en leiderschap. Hans Böhm wordt regelmatig gevraagd als dagvoorzitter of als spreker.

Vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse schaakleven was Böhm van 1996 tot 2001 drager van de Max Euwe ring. In 2011 is Böhm onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor dertig jaar schaakpropaganda.

Hans Böhm presenteert het slotevenement op 20 november om 17.00 in sociëteit De Kring aan het Leidseplein.