Jennifer Shahade

Jennifer Shahade

Jennifer Shahade (1980, USA) won tweemaal het Amerikaans schaakkampioenschap voor vrouwen. Tegenwoordig legt ze zich toe op poker en schaakexplicatie. Ook maakt ze videokunst  met Daniel Meirom, met schaken als thema zoals Hulachess en Naked chess. Beide video’s zijn gebaseerd op ideeën van Marcel Duchamp over wie Shahade een boek samenstelde. Shahade schreef ook twee schaakboeken. Play like a girl is een schaakpuzzelboek gericht op meisjes, met kleine biografieën van bekende schaaksters en schaakopgaven gebaseerd op partijen. In Chess Bitch geeft Shahade haar visie op de eeuwige vraag waarom er zo weinig vrouwen (goed) schaken.

Verder probeert Shahade met haar organisatie 9 Queens schaken onder de aandacht te brengen bij minder-bevoorrechte en ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen, vooral meisjes en probleemjongeren. De missie van 9 Queens is om alle kinderen gelijke kansen te bieden om hun talenten te ontplooien en te profiteren van de voordelen van schaakeducatie. 9 Queens helpt achtergestelde jongeren door middel van schaken academisch en persoonlijk succes te bereiken.

Op woensdagmiddag 16 november, van 14.00 – 17.30 uur, werkt Shahade mee aan de schaakmiddag voor kinderen op de jeugdetage van de OBA. Ook verzorgt ze een performance op het slotevenement (20 november) en signeert ze haar boeken in The English Bookshop, op vrijdag 18 november om 18.00 uur.