Jeugdevenement

Op woensdagmiddag 16 november, van 14.00 – 17.30 uur, organiseren we op de jeugdetage van de OBA een middag voor alle kinderen die van schaken houden of er meer over willen weten. De toegang is gratis, maar er is beperkt plaats, dus kom op tijd!

Programma

14.00 – 15.00 en 15.00 – 16.00 uur Schaakles door Max Euwe Centrum
Gediplomeerde schaakleraren van het MEC leren je deze middag de grondbeginselen van het schaken. Altijd al nieuwsgierig geweest hoe schaken gaat? Kom dan om 2 uur of om 3 uur naar de jeugdetage. Na de les kun je ook oefenen of een partijtje spelen. (Maximaal 16 kinderen per sessie).

14.00 -16.00 uur Simultaan schaken met Jennifer Shahade
Jennifer Shahade neemt het op tegen alle junior-schakers (vanaf 8 jaar) die mee willen doen aan deze spannende schaaksimultaan. Jennifer Shahade is een Amerikaanse schaakster, kunstenares en schrijfster van een boek over schaken voor meiden: Play like a Girl.  Ze leerde schaken van haar vader toen ze zes jaar oud was en nu is ze een beroepsschaker met de bijnaam Super Jen. Ze is damesgrootmeester en werd twee keer kampioen van de USA bij de dames. Jennifer zal ook een demonstratie hoelahoep schaken geven en je mag het ook zelf uitproberen. Op haar website staat een leuk filmpje!

15.00 – 17.00 uur Digitaal schaken
Behalve op een bord, kun je ook met een computer schaken. Leer hoe je dat doet en kom naar de computers voor instructie en de kans om het zelf uit te proberen.

15.30 – 17.30 uur film: ‘Lang leve de koningin’
Sara koopt van haar zakgeld een schaakspel van de vader van een vriendje. Dat vriendje leert haar schaken met het decoratieve schaakspel, dat in haar fantasie tot leven komt. Tegelijkertijd komt zij steeds meer te weten over haar vader, die zij nooit gekend heeft…
Klassieke Nederlandse kinderfilm uit 1995 van Esmé Lammers ( kleindochter van Max Euwe), met Tiba Tossijn in de hoofdrol als Sara en Monique van de Ven als de witte koningin uit het schaakspel. De film won in 1996 een Gouden Kalf voor beste lange speelfilm.