Ronde 5

Met z’n allen aan kop!

In de vijfde ronde wonnen Friðrik Ólafsson en Paul van der Sterren, waarmee alle spelers uit groep 1 op 2½ uit 5 zijn gekomen. Monika Soćko versloeg Stuart Conquest in groep 2 en Robin van Kampen kwam niet verder dan remise tegen Ketevan Arakhamia. Socko en Van Kampen leiden deze groep met nog één ronde te gaan.

Paul van der Sterren was vastbesloten om te gaan winnen. Na de Bogo-Indische opening had hij de betere structuur omdat Pia Cramling met een geïsoleerde pion op d5 speelde. Rond zet 20 ging Van der Sterren succesvol zetherhaling uit de weg. Toen Cramling de tactische fout 24. … Lf5 maakte, stortte haar stelling ineen. In de commentaarzaal bleek Van der Sterren zeer in zijn nopjes met zijn overwinning: ‘De laatste keer dat ik een partij won, is meer dan een jaar geleden! En op die overwinning had ik acht jaar gewacht.’

De strijd tussen Zhaoqin Peng en Ólafsson ging lange tijd gelijk op. In tijdnood maakte Peng een blunder met 31. … Lc6, wat haar een volle pion kostte. Na 31. … Dd6 zou de stelling volledig gelijk zijn geweest. Veteraan Ólafsson liet zich het gewonnen eindspel niet meer afpakken. Peng weet haar blunder aan een slechte nachtrust en de hard bevochten remise tegen Cramling in ronde vier. Peng: ‘Ik speel voor de punten, Cramling voor het spel. Zij gaat altijd door.’

Arakhamia speelde tegen de Siciliaanse opening van Robin van Kampen het solide 3. Lb5+ waarna ze de stelling probeerde te vervlakken. Van Kampen probeerde spel te krijgen en kwam zowaar beter te staan. Net voor de tijdcontrole won hij een pion maar het resterende toreneindspel bleek remise te zijn.

Brit Conquest koos tegen Soćko voor de Engelse opening. Rond zet 20 stond Soćko met zwart duidelijk beter maar ze wist het juiste plan niet te vinden. Na 27. …f4 won Conquest een pion. In tijdnood miste hij de winst. Met 34. Pe6 Pe3 35. Db3 had hij ogenblikkelijk kunnen toeslaan. Drie zetten later maakte hij met 37. De2 een grove blunder waarna hij kon opgeven.


Download partijen

Download de games.pgn hier.