Ronde 3

Tijdens de derde ronde van het Euwe schaaktoernooi in Amsterdam waren eindelijk alle vier borden bezet. Er werd hard om de punten gevochten. Wit was de kleur van de dag, want alle witspelers wonnen hun partijen. Bovendien wonnen de dames vandaag met 3-1 van de heren.

Robin van Kampen had in de eerste twee ronden zwart en was twee keer dicht bij een overwinning. Met de witte stukken wilde hij graag winnen van Arakhamia-Grant, die gisteren van Soćko had verloren. Ze stelde zich degelijk op met de Philidor verdediging, maar bracht zichzelf met een ongebruikelijke torenmanoeuvre (Te8-e5-g5) in de problemen. Van Kampen won al snel een pion en kon zijn voordeel dit keer in een vol punt omzetten. Vooral de vreselijke loper op c8 brak zwart op. Toen die er na 53 zetten af werd geslagen, vond Arakhamia het welletjes.

In de partij Cramling –Van der Sterren leek de puf er na de dameruil op de zestiende zet al uit te zijn, maar in een stelling waar ook haar landgenoot Ulf Andersson van zou genieten, ging de Zweedse Pia Cramling er nog eens goed voor zitten. Met een paar fijne zetjes wist Cramling in een toreneindspel een pion te veroveren, daarna nog eentje en niet veel later moest Paul van der Sterren op zijn derde werkdag opgeven.
„Ik had de tussenzet 31. Pc6+ wel even gezien, maar had die zet totaal onderschat. Ik had meteen op b4 terug moeten slaan“, treurde van der Sterren na de partij. In de post-mortem waren de spelers het met elkaar eens dat 13…Lxd4 niet goed was en 17…Lc7 een duidelijk gezonder alternatief was.

In de partij Peng – Ólafsson kwam een interessante Konings-Indische partij op het bord, waarin het initiatief steeds wisselde. Een paar zetherhalingen leken op een remise te wijzen, maar beide spelers hadden er blijkbaar zin in. “Bloemen voor Peng“, lachte commentator Ivo Timmermans, toen Peng 36.Kg2 speelde en een zetherhaling uit de weg ging. De centrale vraag was of wit een keertje de doorbraak c4-c5 kon spelen en op de 43e zet was het eindelijk zover. Die doorbraak bleek meteen beslissend te zijn en na 52 zetten moest de IJslandse senior opgeven.

Ook de vierde partij van de dag eindigde in een overwinning voor wit. Monica Soćko, speelde vorige week tijdens het EK landenteams in Griekenland aan het eerste bord van het Poolse damesteam uitstekend en scoorde 5,5 uit 9. Ze schijnt nog steeds prima in vorm te zijn en kon na haar zege gisteren op Arakhamia-Grant opnieuw een vol punt tegen Conquest scoren. Geduldig speelde ze haar kleine voordeel naar winst. Conquest liet weten dat hij Hollands speelde om de organisatie te plezieren, maar dat bleek geen goed idee te zijn.


Download partijen

Download de games.pgn hier.